Bardziej bezpośredni efekt profilaktyki nowotworowej probiotyków to ich zdolność do zapobiegania tworzeniu się kancerogenów w okrężnicy. Gdy kwasy żółciowe, które odgrywają pewną rolę przy trawieniu, przechodzą do okrężnicy, niezdrowe bakterie okrężnicy mogą zmienić je w rakotwórcze wtórne kwasy żółciowe. Probiotyki w naturalny sposób przeciwdziałają temu procesowi. Produkują one także krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak kwas masłowy, który reguluje rozwój i śmierć normalnych komórek okrężnicy oraz pochłania i metabolizuje potencjalnie kancerogenne związki chemiczne. Kancerogeny utworzone w okrężnicy mogą bezpośrednio uszkadzać DNA komórek okrężnicy, zatem przyczyniać się do nowotworu okrężnicy. Fermentacja mleka powoduje też wstępne trawienie zawartego w mleku cukru (laktozy). Dlatego wiele osób nie tolerujących laktozy może bez problemu jeść żywe kultury jogurtowe. Żywe kultury jogurtu, niewielka ilość białego sera, kefir i mleko acidofilne są doskonałymi źródłami probiotyków.
Efekt profilaktyki
Ostatnio dodane:
Najlepsze ustawienia aparatu dla początkujących
Jeśli jesteś początkującym fotografem i masz trudności z ustawieniami aparatu, nie martw się! W tym artykule znajdziesz najlepsze porady dotyczące ustawień aparatu, które pomogą Ci robić lepsze zdjęcia. Z nami zaczynanie przygody z fotografią będzie jeszcze łatwiejsze!